• Geleceğin Yönü
  • info@inforiumdanismanlik.com
Thumb

Yönetim Danışmanı Ne İş yapar? Çalışma Alanları ve Görev Tanımları Nedir?

İşletmelerin organizasyonel ve yönetsel faaliyetlerini dışarıdan profesyonel bir göz olarak inceleyip ve bunları analiz edip iyileştirme noktalarını ortaya çıkarmak yönetim danışmanı tarafından sağlanır. Yönetim danışmanı, firma organizasyonunda çözüm tekliflerinin geliştirilmesini ve doğru zamanlarda uygulamaların yapılmasını sağlar. Yönetim danışmanı;

Stratejik planlar,

Kurumsal Yönetim

Pazarlama

Satış

Tedarik Zinciri

Üretim / İç Operasyon

İnsan Kaynakları

Bilgi Sistemleri

İdari İşler

Mali İşler

Finans

Yönetim

danışmanı belli alanlarda uzmanlaşabilir. Bunun için birçok alanda büyük bir tecrübe sahibi olmak gerekir. Tüm işletme fonksiyonlarıyla alakalı bir kişinin analiz yeteneklerine sahip olması gerekir. Yönetim danışmanı işletmelerin daha çok nasıl işlediği ile alakalı noktaya odaklanır. Şirketi, içinde girdiler, destekleyen mekanizmalar ve çıktılar olan bir süreç olarak görür ve bunlar üzerinde analizler yapar. Günün sonunda da incelenen alanda problemleri ortaya çıkarmış olur. Bu problemleri çözmek, önerilere sahip olmak, iyileştirme ve geliştirme yapmak da yönetim danışmanının bir görevidir. Örneğin bir şirketin üretiminde dar boğazlık yaşanmaktadır. Dar boğaz, üretimdeki en yavaş süreci ifade eder. Yönetim danışmanı buradaki sorunu ortaya koyup çözer.

Yönetim danışmanlığı, işletmelerin yönetsel faaliyetlerini dışarıdan bir göz olarak inceleyen ve bunları analiz edip iyileştirme noktalarını ortaya çıkartan bir iş dalıdır. Dolayısıyla yönetim danışmanı bu iş dalını icra eden kişi oluyor. Peki, Yönetim danışmanı hangi konularda çalışır? Bir şirketin yönetsel fonksiyonlarından başlamak üzere, stratejik planları, kurumsal performans yönetimleri gibi üst yönetim kademelerinden başlayıp pazarlama, satış, tedarik zinciri, üretim, insan kaynakları, bilgi sistemleri ve çeşitli idari işleri de işin içine katarak bu alanları inceleyen ve bu alanlardaki eksiklikleri tespit eden ve iyileştiren kişilere yönetim danışmanı denir. Yönetim danışmanı belirli alanlarda uzmanlaşabilir ama genel olarak büyük bir tecrübeye sahip olması gerekir tüm bu işletme fonksiyonları hakkında.

Yönetim danışmanlığı, işletmelerin daha çok nasıl işlediği ile alakalı noktalara odaklanılmaktadır. Yönetim danışmanının bakacağı bir gözlük, genel olarak şirketi- işletmeyi bir süreç olarak görmesi;, girdiler, destekleyen mekanizmalar ve çıktılar doğrultusunda işletmeleri analiz etmesi gerekir. Günün sonunda işletmeye incelediği alanda önerileri olan, iyileştirme ve geliştirme seçenekleri sunmak yönetim danışmanlığının ilk prensiplerindendir.

İnsan kaynakları departmanındaki unvana göre sıralama temel kademeden en üst düzeye göre şu şekildedir;

  • İnsan Kaynakları Uzman / Sorumlusu Yardımcısı
  • İnsan Kaynakları Uzmanı / Sorumlusu
  • İnsan Kaynakları Yöneticisi
  • İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı
  • İnsan Kaynakları Müdürü
  • İnsan Kaynakları Direktörü

 

Bu departmanda insan kaynakları sorumluları özlük işleri, işe alım, bordro hesaplama, izin yönetimi alanında çalışırlar. Daha ileri bir düzey İK aşamaları varsa çeşitli dokümanlar, sunumlar ve hazırlıkları da yine bir üstleri olan ik yöneticisi ya da müdürü ile olacak şekilde bu çalışmaları yürütürler.

Bazı şirketlerde insan kaynakları içerisinde ayrıca personel ve özlük işleri, kariyer planlama ve geliştirme, eğitim departmanı olarak da ayrılabilir. . Bu tamamıyla şirketin büyüklüğü ile alakalıdır. Şirket ne kadar büyükse İK departmanı da o derece büyük görev, sorumluluklar ve pozisyonlara sahip olur.

İK departmanının başka önemli görevleri de eğitim planlamasını yapmak ve eğitimlerin icra etmesinden sorumlu olmaktır. Eğitim verme zorunluluğu yoktur; burada eğitimin planlanması ve alınması önemlidir. Gerektiğinde dışarıdan eğitim alınması şeklinde de çalışırlar.

Çalışan memnuniyet anketini de İK yapar. İK direktörü ihtiyaç planlaması ve yetenek yönetimi, yani başka bir anlamda hem kariyer planlama ve yönetimi hem de yetkinlik geliştirmekten sorumludur. Bu yüzden şirketin en önemli departmanlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır.

İK uzmanı, yöneticisi, müdürü ve direktörünün de dâhil olacağı bir noktada yetkinlik modelleri, norm kadro çalışmaları, bireysel performans sistemlerinin kurulması gibi konularda da çalışırlar. Çalışanlar pozisyondaki fonksiyon seviyelerine göre aşamalarda görev alırlar.

İnsan kaynakları departmanı, şirketin çalışanları ile ilgili olan bölümdür. Dolayısıyla şirketlerde işe alım, şirket ile olan ilişkilerinin düzenlenmesi (izinler, izin yönetimi, maaşlar, çeşitli kariyer planları, yetenek yönetimi, yetkinlikler, memnuniyet anketleri vb.), çalışan taleplerinin yerine getirilmesi gibi insanların konu olduğu hemen hemen her konuyu ele alan departman, insan kaynakları departmanıdır. İnsan kaynakları, şirketin en temel kademesini oluşturmaktadır. Şirkette daha ileri düzeyde insan kaynakları aşamaları bulunuyorsa, bu süreç çeşitli dokümanları, sunumları ve hazırlıkları da içermektedir. Dolayısıyla orta kademe yönetici olarak da adlandırılabilen bir departmandır. Firmadan firmaya değişmektedir bu unvan. İnsan kaynakları sorumlusu olabilir, bunun bir üstü yöneticisi, bir üstü insan kaynakları müdürü olabilir, daha da üstü insan kaynakları direktörlük seviyesine kadar geçebilir. Başka şirketlerde insan kaynakları departmanı, personel ve özlük işleri, eğitim departmanı ve kariyer planlama ve gelişim olarak ayrılabilir. Dolayısıyla insan kaynakları departmanı, şirketin büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

İnsan kaynakları departmanın önemli bir görevi de eğitim planlaması yapmak ve eğitimlerin icra edilmesinde sorumlu olmaktır. İlla eğitim vermek zorunda değildirler eğitim planlaması ve eğitim alımını sağlamayı içerir. Ek olarak çalışan memnuniyet anketlerini de insan kaynakları yapmaktadır. Daha üst kademe insan kaynakları direktörü seviyesinde düşünmek gerekirse, insan kaynakları ihtiyaç analizinden yetenek yönetimine kadar bütün süreçler sağlanmaktadır.  Dolayısıyla şirketin en önemli departmanlarından biri haline gelen insan kaynakları, direktörlük seviyesine kadar büyük çapta uygulandığı zaman bununla doğru orantılı olarak yapılacaklar listesi de genişlemektir. İnsan kaynakları uzmanı-yöneticisi-müdürü-direktörünün dahil olacağı en önemli süreçler; yetkinlik modelleri, norm kadro çalışmaları, bireysel performans sistemlerinin kurulmasıdır.

Yeni bir sisteme geçilmek istendiğinde, üçüncü bir göze ihtiyaç duyulduğunda veya daha iyi bir İK yönetimi sergilemek adına, insan kaynakları departmanı ik danışmanlık firmaları ile de çalışabilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz ?

Geleceğe yön vermek, projelerimizi keşfetmek ve sizin için yapabileceklerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın.

+90533 284 75 18